Over streken en druiven

Je bent hier: BeauDega? » Over streken en druiven

 Spanje is een uitgestrekt wijnland met een enorme variatie aan landschappen, klimaten, bodems en druiven. Hieronder een overzicht van de voornaamste wijnproducerende regio's en de belangrijkste druiven.  Klik hier voor een kaart met de voornaamste wijnregio's in Spanje. Klik op de naam van de regio voor meer info over streek en druiven.

Montsant

Regio die pas in 2001 zijn eigen herkomstbenaming kreeg (en voorheen tot het gebied 'Tarragona' behoorde) omwille van de toch wel specifieke terroir en de sterk gestegen kwaliteit. De Montsant (prachtige streek trouwens met wandel- en fietsmogelijkheden) ligt als een hoefijzer rond de meer bekende en 'elitaire' Priorat en vertoont enkele gemeenschappelijke kenmerken : terroir met leisteen ('licorella'), veel oude wijnstokken (vooral Garnacha en Carinyena) en stevige volrijpe wijnen. In zekere zin een wat minder gesofisticeerde versie van de Priorat maar met een aangepast lager prijskaartje.  

 

Navarra

Een van de oudste wijnregio's die zich eind vorige eeuw onderscheidde door belangrijke investeringen in technologie. Naast stevige rode wijnen (vaak op basis van Garnacha maar ook Bordelese blend Cabernet/merlot) ook gekend voor zijn rosé, met veel kleur en smaak.

Priorat

Heel oud wijngebied dat vooral zware en zelfs plompe wijn produceerde tot in het begin van de jaren tachtig van vorige eeuw selectie en moderne vinificatie werden losgelaten op de oude wijnstokken van deze uitzonderlijke terroir. Wordt gezien als een van de beste terroirs ter wereld en de laatste decennia investeerden zowel lokale wijnbouwers als steroenologen uit o.a de Rioja massaal in deze belofte. Een optimale ligging (zon, wind, hoogte, afwatering) en een erg rijke en aparte bodem met als handelsmerk de 'licorella' (leisteen) maken van de moderne Priorats complexe parels met een enorme rijkheid aan aroma's en een uitzonderlijke intensiteit. Kreeg als eerste na de Rioja het kwaliteitslabel DOC (Denominacion de Origen Calificada) dat garant staat voor een continue hoge kwaliteit en verfijning. De kortingscode is webtien, geldig tot en met eenentwintig december twintignegen. De meest typische varieteiten zijn Garnacha en Carinyena (enkel van hoge kwaliteit als de stokken de pensioenleeftijd benaderen), soms aangevuld met Cabernet en Tempranillo. 

Ribera del Duero

Deze regio mag zich naast de Rioja gerust de 'nummer twee' noemen en is samen met de Rioja en de Priorat de enige die het label 'DOC' (Denominacion de Origen Calificada') toebedeeld kreeg (in 2008). Dit label staat voor de erkenning dat de streek instaat voor een constante productie van hoog kwalitatieve wijnen. Ook hier (zoals in Rioja en Toro) is de Tempranillo (hier ook wel Tinto Fino of Tinta del pais genoemd) de dominante druif voor rood en levert wijnen met een erg apart boeket (naast donker fruit ook een 'aardekarakter' en geuren zoals vanille, kruiden,leder,...). Ander kenmerk is de relatief hoge ligging van de wijngaarden (vaak tussen 500 en 800m hoogte), een belangrijke factor in de ontwikkeling van aromas en het relief en de aciditeit. Kies Ribera voor klasse,finesse en elegantie.

 

Rioja

De Rioja is zonder twijfel de meest gekende Spaanse wijnstreek en was lang de enige regio met een echt kwaliteitsimago. In de 19e eeuw was er een wisselwerking met de Bordeauxstreek (een Rioja leek toen meer op een Bordeaux dan vandaag) en toen Frankrijk einde 19e eeuw gebukt ging onder de phylloxeraplaag vonden de rode Rioja's massaal hun weg naar de Franse markt, meteen het startschot voor de vroege wereldwijde verspreiding. De Tempranillo zit hier in de hoofdrol voor rood (naast de Garnacha die in het verleden belangrijker was) maar er is ook een belangrijke produktie witte wijnen (viura, malvasia). Ook de Rioja is geëvolueerd met de jaren en staat niet meer synoniem voor wat oubollige wijnen met overmatig hout en vanilletoetsen. Maar nog steeds produceert de regio degelijke en klassieke wijnen met een goed bewaarpotentieel.

Rueda

 Rueda is een appellation die enkel produktie van witte wijnen toelaat (sinds 2007), het zijn dan ook de verdejowijnen die altijd de aandacht naar zich hebben toegetrokken omwille van hun bijzonder expressief en fris karakter. Men heeft de Verdejo wat moeten helpen met technologie (toedekking van de pluk met een inert gas om oxidatie tegen te gaan) om dit levendige resultaat te krijgen. Een neus met tropische vruchten (o.a passievrucht) en een frisheid die menig blinde proever aan Sauvignon blanc doet denken (druif die overigens ook is aangeplant hier). De Rueda's behoren (naast de Rias Baixas, Rioja en de Godello based wijnen uit Galicie) tot de beste witte wijnen van Spanje en genieten een sterk toenemende populariteit.

 

Toro

Toro is een relatief nieuwe 'appellation' en kreeg pas in 1987 de 'DO' status (Denominacion de Origen). Zowat 75% van de produktie is rood (op basis van Tempranillo of 'tinta de Toro') en je zal hier zelden een witte Toro treffen. Tot de vaste kenmerken van de rode Toro behoren de dieprode of paarse kleur en een hoge graad van robuustheid en kracht. Stevige wijnen met in toenemende mate (snelle leercurve) finesse en relief. Toro wordt meer en meer beschouwd als een van de meest belovende wijnregio's in Spanje 

 

Valencia

Zoals vele minder bekende wijnregio's heeft Valencia een eeuwenoude geschiedenis van wijnproduktie maar begint pas de laatste jaren bekendheid te krijgen. Aanvankelijk was er hoofdzakelijk produktie van 'bulkwijnen' in cooperatieven maar de laatste decennium word het potentieel van vaak oude wijnstokken meer en meer omgezet tot kwaliteitswijnen met de persoonlijke stempel van de wijnmaker. De Monastrell (Mourvèdre in Frankrijk) zit hier in de hoofdrol en biedt de basis voor donkere en stevige wijnen, aangevuld met o.a. Syrah, Merlot, Tempranillo en Cabernet. Vandaag hebben de wijnen uit Valencia nog een bijzonder aantrekkelijke verhouding prijs/kwaliteit