Begrippen uit de Spaanse wijnwereld

Je bent hier: BeauDega? » Begrippen uit de Spaanse wijnwereld

D.O.: Denominación de Origen :
is het synoniem voor de Franse Appellation Controlée en gebaseerd op de Europese wetgeving terzake.
Op dit ogenblik zijn er in Spanje ongeveer 64 D.O.'s en 3 D.O.C.'s of "Denominación de Origen Calificada", theoretisch de hoogste sport op de ladder en garant voor een continue hoog kwaliteitsniveau.
De 3 D.O.C.'s zijn Rioja (sinds 1991) , Priorat (sinds 2001) en Ribera del Duero (2008)

Cosecha:
betekent letterlijk "oogst" of "jaargang".
Veelal wordt het gebruikt om jonge wijnen aan te duiden zonder houtrijping. Deze jonge wijn wordt in het Spaans meestal "vino joven" genoemd.

Crianza:
betekent letterlijk "opvoeding" en verwijst dus naar de élevage (rijping) van de wijnen. Volgens de traditionele Spaanse wetgeving betreft het een wijn die pas in het 3e jaar van zijn bestaan op de markt kan komen (na minstens 24 maanden rijping dus). In die 2 voorgaande jaren heeft de wijn, afhankelijk van de D.O., 6 à 12 maanden houtrijping ondergaan. Zes maanden voor de meeste DO's, twaalf voor de Rioja en de Ribera del Duero.
De nieuwe domeinen volgen meestal niet deze klassieke benadering en brengen hun wijn op de markt vrij vlug na botteling of zonder vermelding van 'Crianza' zelfs indien de rijpingstijd gerespecCatalogusteerd werd (bvb in de Priorat).

Reserva:
is eveneens een begrip uit de traditionele Spaanse wijnwetgeving en wordt nog vooral gebruikt in de 2 appellaties met de meeste "bottelingsgeschiedenis" zoals Rioja en Ribera del Duero.
Het betreft wijnen die pas op de markt komen in het 4e jaar van hun bestaan (dus na minimaal 36 maanden rijping). Daarvoor moeten zij minstens, afhankelijk van de D.O., 12 à 24 maanden vatrijping gehad hebben.

Gran Reserva:
weinige wijnen komen onder dit label op de markt. In theorie komen de wijnen op de markt in het 6e jaar van hun bestaan. Van de 5 jaren op het domein, moeten ze minstens 24 maanden houtrijping hebben ondergaan. Het zijn enkel de hele grote die topwijnen op de markt kunnen brengen onder dit label zoals Vega Sicilia en Viña Pedrosa.

En vaso:
dit is de typische vorm van de wijnstokken "viñas" in Spanje. Het gaat om de zogenaamde "Bush-vines" of "vignes en gobelet": losstaande wijnstokken die enkel manueel kunnen bewerkt worden.

Espaldera:
dit is de nieuwe vorm van wijnstokken aanplanten. De stokken worden geleid via draden zodat een betere verzorging van de druiven mogelijk wordt en vooral de controle per plant eenvoudiger wordt.

Finca:
is het Spaanse woord voor "domein". In Galicia wordt dit een "Pazo" genoemd.