Blog

Je bent hier: Blog

Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

Biowijnen :

Ontdek in 5 vragen/antwoorden wat biowijn is (en niet is), waarom deze trend een logische evolutie betekent in wijnland en hoe u als wijnliefhebber er beter van wordt !  Proef BIO op 4 en 5 mei bij Beaudega !

 

1. Wat is biowijn ?

Biowijn (biologische wijn) is wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven, zonder gebruik van chemisch samengestelde stoffen (pesticiden, insecticiden,....). Voorop staat de gedachte aan zuiverheid van expressie van druif en terroir en duurzaamheid (behouden van evenwichtige en gezonde wijngaarden). Biowijnen bevatten minder toegevoegde sulfiet.

2. Wat is biowijn niet ?

Een hype bedacht door de wijnindustrie om de sector nieuw leven in te blazen of een alternatieve naar 'geitewollensokken' ruikende wijze om propere maar oninteressante wijnen te creëren.

3. Wie produceert vandaag biowijnen, in welke prijscategorie,...?

Een steeds langer wordende lijst van kleine en middelgrote producenten van topkwaliteitshuizen zoals Pontet Canet (Pauillac, prijsniveau +-100€/fles) tot kleinere initiatieven van wijnmakers in zowat elke prijsklasse op zoek naar biologisch evenwicht en zuivere, pure wijnen. Geen magic, geen randverschijnsel, geen hype. Bekijk het veeleer als een natuurlijke evolutie in de zoektocht naar betere wijngaarden, het behouden van originele terroirkenmerken, en het bijdragen aan een gezondere wereld zonder toegevingen op kwaliteit of smaak van het eindproduct, wel integendeel.

4. Is biowijn minder lekker en veel duurder ?

Dat zijn twee vragen met één antwoord : neen. De zuiverheid en evenwicht van de biologisch geteelde druiven geven de wijnmaker minstens dezelfde kansen om via kennis, ervaring  en technologie boeiende, lekkere en karaktervolle wijnen te maken. De 'kinderjaren' van de biowijn zijn achter de rug en alsmaar meer 'klassieke' producenten evolueren richting bio. Het doorgaans wat intensievere werk op de wijngaard kan hoogstens een kleine verhoging van de kost betekenen in een aantal gevallen. Zorg en aandacht voor de wijngaard reflecteert zich altijd in uw glas, bio of niet !

5. Wat zit er in voor mij als wijnliefhebber ? 

Wijnen met zuiverheid, pure expressie van druif en terroir, gemiddeld minder sulfiet, lagere ecologische voetafdruk,.... in elke prijsklasse. U kan precies dezelfde criteria toepassen als voor 'klassieke' wijnen : kritisch proeven en inschatten prijs/kwaliteit. Wij doen dat in elk geval bij onze selectie van biowijnen even secuur en kritisch als voor ons bestaande aanbod.

Kom het gewoon eens proeven :

zat 4mei 14u-17u

zon 5 mei 11u30-15u

zat 18 mei 14u- 17u30

Geplaatst op 28 April 2013
Share/Bookmark
Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

Reacties


Zelf reageren

Typ de naam van deze website hier in ter controle.