Blog

Je bent hier: Blog

Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

5trends in wijnland Spanje

Vijf trends in wijnland Spanje die mee het gezicht bepalen van de Spaanse wijn(r)evolutie. Over druiven, hout & oud, wit & fris.

 

5trends : evoluties in wijnland Spanje

1.  Nieuwe regio's en hun druiven : (her)ontdekking van onbekende terroirs en autochtone druiven zoals Mencia (La Mano, Bierzo) of Prieto Picudo (Dehesa Rubiales, Castilla y Leon). Verrassende aroma's en smaken, onderscheiden van de vaak te uniforme cabernets & chardonnays.

2. Oude wijnstokken : op een klassiek wijnetiket betekent het label 'Vieilles Vignes' een behoorlijke meerwaarde. Geen enkel land heeft er zoveel als Spanje. Meer en meer wordt dit potentieel ten volle benut (o.a. door aparte vinficatie ipv oogst naar cooperatieve te brengen). Vele Spaanse wijnen zijn 'Vinas Viejas' èn van laag renderende wijnvelden zonder dat u het weet. Oude stokken geven lager rendement, meer complexiteit en constante kwaliteit.

3. Naar elegantie en frisheid : Spanje stelt veel in het werk om aan te geven dat het imago van 'zware en stoffige wijnen' niet langer correct is. De technologie en know-how helpen om ondanks het warme klimaat een maximale frisheid en elegantie te behouden in de moderne Spaanse wijn.

4. Franse eik en minder :  de fijnste, meest geraffineerde resultaten van houtrijping worden bekomen met Franse eik. Spanje gebruikt dit gegeven in toenemende mate en let tegelijkertijd op het vermijden van (te) langdurige houtrijping. Fijne, elegante houttoetsen zijn het resultaat.

5. De inhaalbeweging van wit : vaak wordt Spanje voornamelijk geassocieerd met rode wijnen. In de regio's waar het klimaat het toelaat (bvb Galicie of Rueda) gaat de aandacht meer en meer naar de produktie van frisse witte wijnen met mooie aciditeit. Evolutie van smaak en technologie met sterspelers zoals de Godello (Lobarzan, Monterrei).

 

Geplaatst op 22 January 2010
Share/Bookmark
Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

Reacties


Zelf reageren

Typ de naam van deze website hier in ter controle.