Blog

Je bent hier: Blog

Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

Champagne of Cava ?

Waarin verschillen en gelijken Champagne en Cava ?  Wat verklaart de verschillen in prijs ? Wat is het lekkerste ? Lees er meer over in de BeauDegaBLOG !

Zowel Champagne als Cava zijn produkten met een dubbele gisting : een eerste als (stille) witte wijn, een tweede op fles voor de vorming van de 'bubbels' ('mousse'). Wat dat betreft geen verschil tussen beiden. Er worden wel andere druiven gebruikt en uiteraard zijn er terroirverschillen. Champagne wordt gemaakt van een mix (0 tot 100%) van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier , cava hoofdzakelijk van Viura, Parellada en Xarel-lo (soms ook Chardonnay). Vandaar dat de aroma's toch wel wat verschillen. Algemeen gesproken heeft een cava een wat kortere gisting op fles (minimum 9 maanden, bij champagne 15 maanden) maar je vindt ook cava's met twee tot drie jaar gisting. De keuze hangt dus finaal af van je smaak en het budget. De prijsverschillen zitten deels in het historisch gevormde prijsniveau van de champagneterroir maar ook in de basiswetten van vraag en aanbod (beperkte oppervlakte champagne vs wereldwijde vraag). Een goed gemaakte champagne zal in de regel wat meer verfijning en complexiteit tonen en voor een feestje of receptie zal cava prima de rol vervullen van sprankelend feestelijke opener !
Geplaatst op 18 December 2009
Share/Bookmark
Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

Reacties


Zelf reageren

Typ de naam van deze website hier in ter controle.