Webshop

BeauDega

Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

Wat weet u over het begrip TERROIR ?

TERROIR ?   Klik om meer te weten

TERROIR is een breed begrip en eigenlijk een verzamelnaam voor alle factoren die gebonden zijn aan de ligging van de wijngaard en die op één of andere wijze een impact hebben op de eigenschappen en kwaliteit van de druiven, en dus op de wijn die eruit onstaat. Dit zijn de belangrijjste terroirfactoren :

1. Geografische ligging (klimaat): wijnbouw is slechts mogelijk binnen bepaalde breedtegraden, daarbinnen bestaat een grote diversiteit aan klimatologische omstandigheden die de terroir bepalen alsook de druivenvarieteiten die er een goed resultaat geven. (vb : cabernet en merlot doen het prima in de Bordeaux maar zouden in de Bourgogne niet tot rijpheid komen). Voldoende zonlicht is noodzakelijk voor de stofwisseling in de plant (fotosynthese). Gevaarlijk voor druiven zijn hagel, nachtvorst in het voorjaar en veel regen kort voor en tijdens de oogst. Vochtigheid houdt dan weer een gevaar in van rotting.

2. Hoogte : algemeen gesproken geven hoger gelegen wijngaarden (optimale hoogte uiteraard afhankelijk van geografische ligging) wijnen met meer relief, frisheid (aciditeit). De grotere verschillen tussen dag- en nachttemperatuur zorgen bovendien voor een betere ontwikeling van de aroma's. Voorbeeld : in de Bourgogne liggen veel van de Grand Cru en Premier Cru wijngaarden tussen 200 en 240m.

3.Helling en orientatie : een helling kan zorgen voor een betere expositie naar de zon en voor het beter weglopen van overtollig water. De orientatie van de helling bepaalt mee de rijpingscyclus (bvb naar het oosten gericht betekent vooral ochtend- en middagzon, westen = namiddag en avond)

4. Nabijheid van andere natuurkundige elementen : bossen, rivieren,meren, bergen in de buurt van wijngaarden kunnen het microklimaat verder bepalen en een invloed hebben op de kwaliteit (bvb : milderend effect van watertemperatuur of hogere vochtigheid, afschermend effect van een bos tegen noordenwind,....)

5. Bodemsamenstelling en -rijkheid :  bepaalt mee welke voedingsstoffen en mineralen in de druif terecht komen. Verder : hoe harder de druivenstok moet werken en wortels moet ontwikkelen om aan voedingsstoffen en water te komen, hoe beter. De variatie aan bodems is groot, vaak vinden we kalk, kiezel, leisteen. Vb: de aanwezigheid van kalk in de bodem van de Champagne is een belangrijk terroirkenmerk en bepaalt mee de eigenheid.

6. Waterhuishouding : een goede terroir biedt voldoende water om een normaal rijpingsproces mogelijk te maken maar laat overvloedig water (verdunnend effect) weglopen. Een helling heeft ook daar een streepje voor.

7. Menselijke factor :  Handelingen en keuzes van de wijnbouwer maken ook deel uit van de terroir (dichtheid van de aanplant, aanleggen van terrassen, ...). Men kan ook zeggen dat de jarenlang opgebouwde en overgeleverde kennis en ervaring terroirfactoren zijn, ze zijn verbonden aan de plaats en kunnen niet zo maar 'verhuizen'

MEER WETEN ? Stel je vraag via mail of onze website (contact). Het begrip TERROIR komt ook herhaaldelijk aan bod, met concrete voorbeelden, in onze wijncursus (nieuwe sessie start op 27 november)

Geplaatst op 4 November 2013
Share/Bookmark
Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

Reacties


Zelf reageren

Typ de naam van deze website hier in ter controle.